ENCLOSURE I
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

The frequently asked questions contained in this enclosure are organized into the
following sections:

Section I MSR Forms
Section Il: ~ Automation
Section lll:  Exempt/Non-Exempt Beneficiary

Section IV:  MSR Processing

SECTION I: MSR FORMS

1. Are counties required to send a self-addressed postage-paid return

envelope with the MSR?
Yes.

In a two-parent household, are both parents required to sign the MSR if
both are non-exempt beneficiaries?

No. Only one parent’s signature is required on the MSR. An exempt parent may
sign the MSR.

Does the MC 239 | NOA require a NA back 9?
Yes.

On the MC 239 | NOA, what date is entered in the blank for the following
statement:

e If you send us this information we requested by , your
Medi-Cal may be restored.

Is the date to be the end of the discontinuance month or 30 days after the
end of the discontinuance month? (Example: When the MSR Due Month is
December, is the date to be entered 12/31/10 or 1/31/117?)

The date to be entered will be 30 days after the end of the discontinuance month.

In this example, the date would be 1/30/11; however, due to full month of
eligibility, a MSR received on 1/31/11 would be reviewed as being timely.
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SECTION II: AUTOMATION

1. Are counties permitted to program the MC 239 | NOA into two separate
NOAs, one for failure to submit the MSR and the other for incomplete MSR?

Yes. This is a county option.

2. When automating the MSR, are counties permitted to modify the form;
specifically in Section 2, allowing a choice to answer YES or NO?

No. Counties are not permitted to alter the MSR.

3. If the automated system sends up a term code 60 or 61 and then an EW
sends up an online term code of 64 after the automated system code, will
that overlay the 60 or 61 term code sent to MEDS?

Yes.

4. Will TMC use the new term code reason 64 for no status report or continue
to use term code 60?

TMC will continue to use term code 60.
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SECTION lll: EXEMPT/NON-EXEMPT BENEFICIARY

1.

Are married minors and emancipated minors considered exempt
beneficiaries for MSR reporting?

All individuals under the age of 21 are exempt beneficiaries.

. Please clarify the exemption of individuals over the age of 65 and under the

age of 21.

Non-exempt individuals turning 65 years of age become exempt beneficiaries the
first day of the month they become 65 years of age. Additionally, individuals
remain exempt through the end of the month in which they turn 21 years of age.

Example: Non-exempt beneficiary turns 65 years of age in the MSR Mail Month.
The beneficiary’s status changes to exempt in the MSR Due Month.

In a two-parent household where both parents are Medi-Cal beneficiaries, if
one parent is in an exempt category, does the household have to report?

Yes. In a split household of an exempt and non-exempt beneficiary, the non-
exempt member is required to complete the MSR. Counties are reminded that
exempt beneficiaries shall not be terminated for failure to return the MSR.

Are non-exempt beneficiaries receiving federal Transitional Medi-Cal (TMC)
required to submit both the TMC Quarterly Status Report and the MSR?

No. Since federal TMC beneficiaries are required to complete the TMC Quarterly
Status Report, they are considered exempt beneficiaries for MSR purposes.

Are beneficiaries, age 21 to 64, in a Skilled Nursing Facility or Intermediate
Care Facility under aid code 53 (not aged or disabled) considered exempt
from MSR reporting?

No. Beneficiaries in aid code 53 are not exempt from MSR reporting since they
have not been determined disabled.
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SECTION IV: MSR PROCESSING

1.

Are counties permitted to process the MSR if it is completed and submitted
prior to the end of the MSR Mail Month?

Yes. The report is the beneficiary’s statement of change in circumstances and
must be acted upon promptly.

Is the beneficiary required to receive the MSR by the 10™ of the month or is
the county required to mail it out by the 10" of the month?

Beneficiaries are to receive the MSR by the 10" of the month.

If a discontinued beneficiary submits a complete MSR on May 31 but was
discontinued on April 30 because he/she failed to submit the MSR timely,
does the county rescind the discontinuance even though it’'s been more
than 30 days?

Yes. Since Medi-Cal is based on whole months of eligibility (if eligible for one
day of the month, eligible for the entire month), the county must rescind the
discontinuance. The discontinuance shall only be rescinded if continued
eligibility is found to exist.

What is the county responsibility when a Medi-Cal non-exempt beneficiary
receiving Non-Assistance Food Stamps fails to return his/fher MSR, but has
returned a Food Stamps Quarterly Status Report (QSR) due the same
month as the MSR with sufficient information about changes in
circumstances? Is the SB 87 process followed in this situation?

No. The SB 87 process is not followed in this situation because failure by the
beneficiary to submit his/her MSR constitutes a failure to cooperate and not a
change in circumstances. When a non-exempt beneficiary fails to submit the
MSR, counties shall generate the MC 239 | NOA informing the beneficiary that
his/her Medi-Cal benefits will be discontinued effective the last day of the MSR
Due Month.

After 30 days past the discontinuance date, can the MC 321 HFP-AP
(Additional Persons) form be used to add discontinued non-exempt
beneficiaries back to an existing case instead of the MC 210 or MC 3217

Yes. The MC 321 HFP-AP form can be used to add discontinued beneficiaries
back to the existing case.

Are good cause regulations, Title 22 California Code of Regulations (CCR)

Section 50175 (c), applicable to non-exempt beneficiaries who submit the
MSR after the last day of the month following the discontinuance date?
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10.

11.

Yes. The good cause regulations, Title 22, CCR Section 50175 (c), apply to the
MSR.

Are exempt beneficiaries remaining on the existing case required to receive
a ten-day NOA before increasing their SOC?

Yes. All exempt beneficiaries must be notified timely and adequately. Counties
are also reminded that any beneficiary whose discontinuance action is rescinded
shall be notified about the action and change in Medi-Cal benefits.

If the beneficiary reports a change in circumstances during the six-month
MSR reporting period and the worker completes the case action based
upon this change, does the beneficiary have to report this change on the
MSR?

No. The beneficiary does not have to re-report the change in circumstances on
the MSR form.

A non-exempt beneficiary reports an income change on the MSR but
doesn’t provide documentation. The MSR is dated and signed. Does the
county take the information provided at face value?

Yes. If the MSR form contains sufficient information to make an eligibility
determination, the county should accept the beneficiary’s report at face value and
not follow-up with the beneficiary to verify the content of the form. The county
must only follow-up with the beneficiary if the form is incomplete (resulting in
insufficient information to determine eligibility) and then must only do so by
following the SB 87 redetermination process.

How is the Continuous Eligibility for Children (CEC) period and the annual
redetermination verification (RV) date impacted when the non-exempt
beneficiary has been discontinued more than 30 days and is added back to
the existing case?

Per ACWDL 02-14 (Questions and Answers Regarding Eligibility for Children)
dated March 8, 2002, question number 40, the annual RV date does not change
for children in CEC. If a parent is discontinued and then requests to be added
back to the existing case the annual RV date will remain the same as for the
family members who remained active.

Can discontinued non-exempt beneficiary’s apply for retroactive benefits
when requesting to be added back to the existing case?

Yes. Since this is considered a reapplication, the beneficiary may apply for

retroactive benefits for three months prior to the reapplication. The beneficiary
must meet retroactive regulation requirements before eligibility is established for
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any retro month. To be added back to the existing case, the beneficiary must
complete the MC 210 A requesting retroactive eligibility and the MC 321 AP form.

12.

eligibility is granted?

What date begins the MSR period? Is it the application date or the date

The MSR period is established in the first month of eligibility, which most often is
the month of application. The exception for not establishing the MSR period in

the month of application is when an applicant is not eligible in the month of

application. For example, the applicant has excess property in the month of
application and needs to spend down before Medi-Cal eligibility is established. In

this situation, the MSR period begins in the first month eligibility is granted.

Retroactive Medi-Cal months are not included is the MSR period.

MSR Period when eligibility is granted in the month of application:

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug | Sep | Oct Nov Dec
One Two | Three | Four Five Six | Seven | Eight | Nine | Ten | Eleven | Twelve
Application MSR MSR Mail Annual
Month Malil Due Annual | Packet
Month Month Packet | Due
Eligibility by end
Granted Mail to Due of
be by 5th month
received
by the
10th
MSR period when eligibility is granted after the month of application:
Jan Feb Mar Apr | May | Jun Jul Aug Sep | Oct Nov Dec
One Two Three | Four | Five | Six | Seven Eight | Nine | Ten | Eleven | Twelve
Application | Over First MSR MSR
Month Property | Month Malil Due
Eligible Month Month
Over
Property Mail to Due
be by 5th
received
by the
10th

13.Do counties follow the two-contact rule prior to termination based upon
non-return of the MSR?

No. The two-contact rule only applies to Medi-Cal applications that are received
and more information is required. The MSR follows the SB 87 process; however,
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the SB 87 process only applies when the MSR is received but is incomplete. If
the MSR is not returned, the beneficiary is discontinued.
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